Un început de zi într-o cameră de hotel prin care se vede sistemul solar ar putea fi imaginea emblematică a turismului în viitorul apropiat.
Asta, în cazul în care compania Orbital Assembly își va materializa proiectele.
Compania, cu sediul în SUA, a dezvăluit noi informații și concepte pentru proiectul său de hotel spațial, despre care se vorbește încă din 2019, relatează CNN.
Prezentat inițial de compania californiană Gateway Foundation – și apoi denumit Stația Von Braun – acest concept implică plasarea pe orbită a mai multe module conectate prin tuburi de lift, ansamblul fiind satelizat deasupra Pământului.
Va fi ca o roată cu spițe în rotație – atât în jurul propriului centru, cât și în jurul planetei.
Rotația în jurul axei va furniza gravitație în zona îndepărtată de centru, dar ar urma să existe și gravitație generată artificial.
Pioneer, planificat pentru inaugurare în 2025. Voyager, în 2027
Proiectul este în prezent gestionat de Orbital Assembly Corporation, o companie care a rupt legăturile cu Gateway Foundation.
Orbital Assembly își propune să lanseze în jurul Terrei nu una, ci două stații spațiale turistice: Voyager Station, ar urma să găzduiască 400 de persoane și să fie inaugurată în 2027, în timp ce noul concept Pioneer Station, care e destinat să adăpostească 28 de persoane, ar putea fi operațional în doar trei ani.
Scopul, spune Orbital Assembly, este de a gestiona un “centru de afaceri” spațial, care să găzduiască birouri, precum și turiști.
CNN notează că turismul spațial pare mai aproape ca niciodată: în ultimul an, fondatorul companiei Virgin, miliardarul Richard Branson, a repurtat un succes în zborul suborbital cu aparatul realizat de compania sa, Virgin Galactic.
De asemenea, actorul William Shatner, identificat de mulți cu saga Star Trek, a devenit, la 90 de ani, cea mai în vârstă persoană din spațiu după un zbor cu Blue Origin, vehiculul rivalului lui Branson în materie de turism spațial, Jeff Bezos.
Prețul unui zbor privat în spațiu este momentan prohibitiv – de la câteva sute de mii de dolari pentru un loc în vehiculul lui Branson, până la o sumă nedezvăluită, dar cu siguranță impresionantă, pentru un zbor cu modulul companiei lui Bezos.
Proiectanții hotelului spațial estimează că prețurile vor scădea după ce activitatea orbitală va lua avânt
Însă Tim Alatorre, directorul operațional al Orbital Assembly, crede că această barieră se va ridica pe măsură ce turismul spațial va lua avânt.
“Scopul a fost întotdeauna acela de a face posibil ca un număr mare de oameni să trăiască, să lucreze și să prospere în spațiu”, a declarat Alatorre pentru CNN.
El subliniază că, în ceea ce privește proiectul Pioneer Station, dimensiunile mai mici îl face realizabil mai devreme.
“Ne va da oportunitatea ca oamenii să înceapă să experimenteze spațiul la o scară mai mare, mai repede”, a spus el.
Spațiile de birouri și facilitățile destinate cercetării vor putea fi, de asemenea, închiriate atât pe stația Pioneer, cât și pe stația Voyager, în contextul în care multe dintre obiectivele pe termen scurt ale Orbital Assembly depind de finanțare.
Sursa: antena3.ro