Scopul modificărilor propuse este de a crește numărul de examinări, prin acoperirea mai multor grupuri țintă și mai multe boli canceroase.

„În 2020, aproximativ 2,7 milioane de oameni din UE au fost diagnosticați cu cancer și peste 1. 300.000 și-au pierdut viața din cauza bolii. Diagnosticarea timpurie salvează vieți și îmbunătățește calitatea vieții. Cu noile recomandări, screening-ul cancerului va acoperi cancerele care împreună reprezintă aproape 55% din toate cazurile noi diagnosticate în UE în fiecare an.

Aceste recomandări vor sprijini eforturile UE de prevenire a afecțiunilor oncologice și vor compensa lacunele cauzate de impactul COVID-19 asupra diagnosticului și grijilor legate de cancer”, a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranța alimentelor, la prezentarea documentului, potrivit 24Chasa.

Finanțare

- Advertisement -

Pentru implementarea noii recomandări este planificată o asistență financiară în valoare de 38,5 milioane de euro în cadrul programului EU4Health și 60 de milioane de euro în cadrul Horizon Europa.

Comisia va oferi finanțare suplimentară pentru programele de screening în cadrul programului EU4Health pentru 2023. Sprijinul poate fi oferit și de Fondurile europene regionale, de coeziune și sociale.

Noua abordare

Schimbările urmăresc să accelereze adoptarea screening-ului pentru cancerul de sân, colorectal și de col uterin pentru a îndeplini obiectivul stabilit în Planul european pentru combaterea cancerului, pentru screening-ul a 90% din grupurile țintă până în 2025.

Screening-ul țintă ar trebui extins pentru a se diagnostica cancerul de prostată, plămâni și cancerul la stomac.

Extinderea grupurilor țintă

Noua schemă lărgește grupul țintă pentru screening-ul cancerului de sân și include femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 74 de ani (comparativ cu grupul de vârstă actual de 50 până la 69 de ani).

Testarea papilomavirusului uman (HPV) este recomandată femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani la fiecare 5 ani sau mai mult pentru a detecta cancerul de col uterin, ținând cont de starea vaccinării împotriva HPV.

Triajul cancerului colorectal este recomandat la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50-74 de ani prin imunochimie fecală pentru a determina urmărirea potențială prin endoscopie/colonoscopie.

Screening pentru încă trei tipuri de cancer

Cercetarea cancerului pulmonar la fumătorii actuali și foști fumători înrăiți cu vârsta cuprinsă între 50-75 de ani; – screening pentru cancerul de prostată la bărbații cu vârsta de până la 70 de ani pe baza testării antigenului specific prostatei și a rezonanței magnetice nucleare (RMN) ca examen de urmărire; – screening pentru Helicobacter pylori și supravegherea leziunilor gastrice precanceroase în zonele cu incidență și mortalitate ridicate din cauza cancerul gastric.

Recomandarea acordă o atenție deosebită accesului egal la screening, nevoilor anumitor grupuri socio-economice, persoanelor cu dizabilități și persoanelor care trăiesc în zone rurale sau îndepărtate.

Monitorizarea sistematică regulată a programelor de screening, inclusiv a disparităților, este introdusă prin intermediul Sistemului european de informații despre cancer și al Registrului european al inegalităților oncologice.

Statistici uluitoare

În 2020, aproximativ 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu cancer. Se estimează că unul din doi cetățeni din UE va dezvolta cancer de-a lungul vieții, cu consecințe de lungă durată asupra calității vieții și doar jumătate din toți pacienții cu cancer vor supraviețui.

Recomandarea Consiliului din 2003 stabilește cerințele pentru depistarea cancerului, încurajând statele membre să pună în aplicare programe de profilaxie pentru populație, cu o calitate asigurată. În urma constatărilor din raportul de aplicare a acestei recomandări din 2017, a devenit clar că recomandarea trebuia actualizată în lumina celor mai recente dovezi științifice.

În februarie 2021, Comisia a prezentat Planul European de Combatere a Cancerului, cu solicitarea ca această luptă împotriva cancerului să fie prioritatea principală și un pilon – cheie pentru o Uniune Europeană a Sănătății puternice. Îmbunătățirea detectării timpurii este unul dintre cele patru domenii cheie din acest plan.

Sursa: capital.ro