Tot mai mulți români se plâng de facturile mari la energia electrică, cu toate că plafonarea prețurilor a fost prelungită.
Cei care depășesc plafonul prevăzut de lege riscă să plătească sume exorbitante. Pentru a evita această situație, clienții trebuie să fie atenți la modul în care folosesc energia electrică.
Ion Lungu, directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie din România, a explicat, într-un interviu pentru Ziare.com, care sunt marii consumatori de energie electrică dintr-o locuință.
„Sunt acele echipamente cu puteri mai mari, spre exemplu, radiatoarele consumă cel mai mult. Mai sunt și altele care consumă mult, însă pe perioade mici. Este vorba despre mașina de spălat, fierul de călcat. Acestea sunt în principal marii consumatori. Trebuie să avem grijă să-i folosim rațional”, spune Ion Lungu.
Expertul în energie este de părere că oamenii ar trebui să consume responsabil curentul electric, dar să mențină și o doză de confort. Legea care vizează plafonarea prețurilor la energia electrică stabilește praguri pentru a beneficia de plafonare.
„Este în interesul consumatorilor să se încadreze în aceste praguri. Cu economiile, eu am opinia că economiile trebuie făcute, însă să păstrăm un nivel decent de confort și acum nu înseamnă că trebuie să stăm pe întuneric, să nu mai aprindem lumina. Eu cred că cel mai important este să încerce să elimine pe cât posibil risipa. Din nefericire, o mare cantitate de energie se risipește. Nu este folosită. Sunt măsuri clasice: nu are rost să ținem toate luminile aprinse în casă dacă stăm o oră-două la televizor într-o singură cameră. Sau în momentul când schimbăm lămpile de iluminat din casă, să folosim unele moderne, cu leduri, care consumă mult mai puțin, să nu mai lăsăm echipamentele în priză dacă nu le folosim. Dar mă refer în principal la risipă, dacă se încearcă să se elimine risipa cred că rezultatele vor fi spectaculoase”, a declarat directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie din România.
Ordonanța de Urgență privind plafonarea urmează să fie dezbătută și votată în Parlament. Factura la energia electrică va fi calculată în funcție de media consumului din anul 2021.
„În acest moment legea este ordonanță de urgență care urmează să fie aprobată în lege în Parlament, și săptămâna viitoare va fi o discuție la Senat, după aceea se va merge la Camera deputaților, care este decizională. Deci deocamdată facturarea se face prin încadrarea în cele două limite. Există un prag până la 100 kwh/lună, în care tariful este de 0,68 lei/kwh și există al doilea prag între 100,1 și 255, când este plafonată la 0,8 lei kw/h. Ce este peste 255 se facturează la prețul de contract sau după metodologia prevăzută în OUG, costul energiei plus toate cheltuielile legate de operatorul de distribuție, TVA, toate taxele, minimul dintre acestea două se aplică la cantitatea care depășește 255 kwh/lună.
În aceste limite se încadrează cei care au avut sub 300 kwh consumul mediu pe anul 2021. Problema care s-a pus foarte insistent a fost ce se întâmplă cu cei care să presupunem că ar fi depășit anul trecut și anul acesta realizează un consum mai mic decât 300 kwh/lună. Este o prevedere care spune că în acest caz se recalculează consumul mediu anual pe anul 2022 și dacă într-adevăr este mai mic se face reîncadrarea în noile limite. Diferența de bani care a fost încasată pe această perioadă se returnează, se emite o factură și se stornează aceste diferențe, însă în luna februarie 2023. Pentru că abia atunci se poate ști consumul mediu anual pe anul 2022”, a explicat specialistul.
Citirea indexului
Mai mulți români s-au plâns că au primit facturi uriașe după regularizare. Ion Lungu, directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie din România, îi îndeamnă pe consumatori să trimită periodic indexul de consum la distribuitorii de energie electrică.
„Există obligativitatea pentru operatorul de distribuție să facă citirea contorului cel puțin o dată la 3 luni, între două citiri făcându-se facturarea pe bază de consum estimat. Din păcate, nu întotdeauna se reușește să se citească toate contoarele și din motive care depind de distribuitor, în sensul că nu are capacitatea, sunt foarte multe, dar și din motive de consumator, pentru că mai sunt încă unele contoare în zona de proprietate a consumatorului și nu-i găsesc acasă sau sunt probleme de genul acesta.
Util ar fi ca, deși nu este un mare efort pentru consumator, să citească indexul și să-l transmită, și atunci întotdeauna facturarea se va face pe bază de index și nu pe bază de estimare. Ar fi util dacă pot să contribuie prin a citi și a transmite indexul la distribuitor”, spune Ion Lungu.
Consum mare de energie
Cei care vor să economisească energie trebuie să țină cont de câteva aspecte importante.
Un simplu bec poate economisi sume importante la factură. De exemplu un bec economic poate consuma cu până la 75% mai multă energie electrică decât unul clasic și au și o durată de viață mai mare. Pentru exterior se pot folosi corpuri de iluminat cu senzori de mișcare.
Și aparatele de aer condiționat sau de încălzire pot consuma mai mult decât trebuie dacă nu sunt folosite în mod responsabil. Specialiștii ne recomandă să închidem încăperile în timp ce folosim aceste aparate pentru a se menține temperatura dorită un timp cât mai îndelungat.
Aparatele electrocasnice sunt și ele mari consumatori. Plitele sau cuptoarele electrice sau cele cu microunde pot încărca factura substanțial. Specialiștii recomandă înlocuirea aparatelor vechi cu unele noi, prietenoase cu mediul, care pot consuma și de 3 ori mai puțină energie electrică.
Încărcătoarele care sunt lăsate în priză, televizoare, monitoare, calculatoare sau laptopuri care sunt conectate la curent electric fără să fie folosite au un consum important de energie.
Plafonarea prețurilor
Plafonarea preţului la energia electrică se va aplica în cazul consumatorilor casnici, până la 31 august 2023, pentru un consum de până la 255 kWh pe lună, conform proiectului de ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022, publicat pe site-ul Ministerului Energiei.
Proiectul prevede că, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022- 31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv şi de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care e de maximum 255 kWh. Pentru consumul de energie electrică ce depăşeste 255 KWh/lună, preţul se stabileşte de către fiecare furnizor.
Sursa: ziare.com