Donald Trump a reuşit în mod surprinzător pentru întreaga lume să câştige cursa pentru Casa Albă, iar bursele lumii au început să se prăbuşească imediat după ce a început să se contureze victoria candidatului republican, semn că investitorii nu pot estima cu adevarat efectele şi consecţintele economice pe care le aduce cel de al 45-lea preşedinte din istoria Statelor Unite ale Americii.
Cea mai mare scădere a fost consemnată în Japonia, după ce indicele Nikkei 225 s-a depreciat cu 5,36%, în timp ce volatilitatea a ajuns la maximul ultimilor trei luni. Tot în Asia, indicele Hang Seng, referinţa bursei de la Hong Kong , a scăzut cu 2,16%, ceea ce conduce la o depreciere de peste 6% în doar o lună.
Activele de refugiu au avut cel mai mult de câştigat, având în vedere peisajul financiar dominat de confuzie. Astfel, aurul a crescut cu 2,25%, argintul cu 1,79%, iar yenul japonez s-a apreciat cu 1,87% în faţa dolarului.
În Europa, principalele referinţe bursiere au deschis în scădere puternică, însă discursul echilibrat al lui Donald Trump, prin care îi mulţumea candidatului democrat pentru toată cariera sa în serviciul public şi îndemna la reconcilierea celor două tabere, a oprit scăderile masive de pe pieţele de capital. Principalele referinţă europene au afişat după aceasta deprecieri în jur de un procent. Indicele Euro Stoxx Banks, ce urmăreşte 26 de mari bănci europene, a scăzut cu 1,87%, în condiţiile în care indicele pan-european Euro Stoxx 600 afişează o depreciere de 0,62%
La Bucureşti, indicele BET a coborât cu 0,80%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 14 milioane lei (3,1 milioane euro), deşi a deschis în scădere cu 1,8%.
Victoria în state precum Florida, Wisconsin, Pennsylvania, Ohio sau Iowa, câştigate în 2012 de către Barack Obama, i-a asigurat lui Trump un mandat de patru ani la Casa Albă. Mai mult, Partidul Republican a reuşit să îşi asigure majoritatea atât în Senat, cât şi în Camera Reprezentanţilor.