Tuesday, July 16, 2024

Transgaz a fost eliminată din competiţia pentru achiziţionarea operatorului reţelei de gaze din Grecia, DESFA

Must Read

Consorţiul format din compania românească Transgaz şi firma franceză GrTGAS, parte a gigantului francez Engie, a fost eliminat din competiţia pentru achiziţionarea pachetului majoritar de la acţiuni al DESFA, operatorul naţional al sistemului de transport al gazelor din Grecia, scos la vânzare de statul grec.

Consultanţii angajaţi pentru privatizarea DESFA au respins oferta depusă de consorţiul Transgaz-GrTGAS pe motiv că s-ar încălca legislaţia europeană în materie de energie. Astfel, cele două companii sunt operatori certificaţi ai reţelelor de gaze naturale, dar se socoteţte că ar fi şi proprietari, ceea ce ar contraveni legislaţiei europene, scrie publicaţia Kathimerini.

Potrivit aceleiaşi surse, şi alte companii ar avea aceeaşi problemă, ceea ce poate face ca în faza finală pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni să se califice doar două oferte: cea a consorţiului Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ Enagas/ N.V. Nederlandse Gasunie (Italia, Belgia, Spania, Olanda) şi a Regasificadora del Noroeste S.A. (Spania), care părea iniţial un outsider.

Şase consorţii au depus oferte pentru achiziţionarea pachertului majoritar de acţiuni la DESFA, Acestea sunt:

- Advertisement -
  • Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited (Marea Britanie)
  • Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ Enagas/ N.V. Nederlandse Gasunie (Italia, Belgia, Spania, Olanda).
  • Transgaz S.A. / GRTgaz S.A. (Romania, Franţa)
  • Regasificadora del Noroeste S.A. (Spania)
  • Integrated Utility Services Inc. (INTUS) (Statele Unite)
  • Powerglobe LLC (Qatar).

Statul grec scoate la vânzare 66% din DESFA şi se aşteaptă să primească cel puţin 400 de milioane de euro pe acest pachet. Jumătate din suma care va fi obtinută de statul elen va ajunge la buget, iar cealaltă jumătate va fi investită în compania petrolieră naţională a Greciei, Hellenic Petroleum. Privatizarea DESFA face parte din pachetul de reforme şi de vânzări de active promis de statul elen, în schimbul pachetului de asistenţă financiară al creditorilor internaţionali.

Oficialii Transgaz au anunţat încă de anul trecut intenţia de a participa la procesul de privatizare al DESFA.

GrtGAS este o companie franceză de transport al gazelor naturale, deţinută de Engie (fosta Gas de France), care mai deţine în România una dintre cele două mari distribuţii de gaze naturale.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Spania câștigă EURO 2024 după o finală absolut minunată în fața Angliei

Spania este noua campioană a Europei, după o finală de poveste cu Anglia, scor 2-1 la Berlin, gruparea iberică...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x