Thursday, June 20, 2024

Previziuni PwC: Economia globală va reveni la nivelul dinainte de pandemie până la începutul lui 2022. Care sunt tendințele în România

Must Read

Economia globală va avansa în 2021 cu aproximativ 5%, fiind cea mai rapidă rată de creștere înregistrată în secolul 21, arată raportul companiei de consultanță PwC Global Economic Watch 2021. Specialiștii estimează că aceasta urmează să revină la nivelul dinainte de pandemie până la finalul anului curent sau, cel târziu, până la începutul anului viitor.

Potrivit Global Economic Watch 2021, economia globală în ansamblu va ajunge la nivelul dinainte de criza sanitară, dar revenirea va fi inegală între țări, sectoare economice și venituri personale. Redresarea va depinde de reușita campaniilor de vaccinare, precum și de condițiile fiscale, monetare și financiare ale fiecărui stat în parte.

Mediul de afaceri din România încă va avea nevoie de sprijinul guvernamental

Previziunile optimiste la nivel global dau încredere că recuperarea pierderilor suferite în ultimul an se va face mai rapid decât se credea la începutul pandemiei, spun specialiștiii PwC.

„România urmează tendința globală, având în vedere că estimările Comisiei Naționale de Prognoză indică o creștere de 4,5% în acest an, după declinul de 4,2% din 2020. Sunt vești bune pentru mediul de afaceri care va avea nevoie, totuși, în continuare de sprijinul guvernamental”, a spus Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.

- Advertisement -

Potrivit specialistului, pe măsură ce pandemia va fi controlată prin vaccinare, ar fi bine ca guvernul să ia măsuri pentru o creștere durabilă, cu accent pe investiții și crearea de locuri de muncă. „La rândul lor, companiile trebuie să se concentreze pe strategii de dezvoltare și investiții, inclusiv în forța de muncă, pentru a face față atât problemelor cauzate de pandemie, cât și schimbărilor de durată pe care aceasta le-a impus deja în economie și în societate”, a subliniat Ionuț Simion.

Creșterea va fi inegală și va depinde și de succesul vaccinării

Pe de altă parte, alte economii avansate, în special cele puternic bazate pe servicii, precum cele din Marea Britanie, Franța și Spania, sau cele axate pe exportul de bunuri de capital, precum Germania și Japonia, au o probabilitate mai mică de a reveni la nivelurile ante-criză, până la sfârșitul anului 2021. Potrivit raportului, PIB-ul real anual a avut în 2020 o scădere estimată la 11% în Marea Britanie, 9,2% în Franța, 11,7% în Spania, de 5,5% în Germania și 5,3% în Japonia.

Previziunile avertizează că următoarele trei până la șase luni vor continua să aibă multe provocări, în special pentru țările din emisfera nordică care trec prin lunile de iarnă și ar putea fi forțate să impună blocaje parțiale sau totale ale economiei, aplicate în prezent în Germania și Marea Britanie. Astfel, aceste economii s-ar putea contracta în primul trimestru și să revină pe creștere probabil în a doua jumătate a anului, când este de așteptat ca cel puțin două treimi din populația lor să fie vaccinată, potrivit raportului PwC.

În economii precum Marea Britanie, Franța, Spania și Germania se preconizează că nivelurile de producție încă scăzute vor duce la creșterea ratelor șomajului, majoritatea locurilor de muncă afectate fiind cele din partea de jos a distribuției câștigurilor, agravând astfel inegalitățile de venituri.

Previziunile de creștere ale economiei în 2021 sunt de 3,5% în Marea Britanie, 6% în Franța, 5,5% în Spania, 3,3% în Germania și 2,5% în Japonia.

Sunt așteptate mai multe investiții în infrastructura verde

Raportul Global Economic Watch 2021 arată că, în 2021, un accent important se va pune pe mediu, investiții semnificative și schimbări de politici legate de Acordul climatic de la Paris fiind așteptate în principalele blocuri comerciale, inclusiv SUA, China și Uniunea Europeană.

În acest context, valoarea emisiunilor globale de obligațiuni verzi – utilizate pentru finanțarea directă a proiectelor de mediu – ar putea depăși pentru prima dată 500 de miliarde de dolari, având în vedere creșterea apetitului investitorilor pentru fondurile de mediu, social și de guvernanță (ESG). Fondurile destinate ESG ar putea ajunge astfel la o pondere de până la 57% din totalul fondurilor mutuale europene, până în 2025.

Potrivit PwC, obligațiunile verzi reprezintă în prezent mai puțin de 5% din piața mondială de venituri fixe.

Sursa: gandul.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Fondul ETF BET Patria – Tradeville, cel mai mare ETF cu investitii in actiuni romanesti, depaseste 300 milioane lei in active totale si 20...

Fondul ETF BET Patria – Tradeville a depasit valoarea de 300 milioane lei in active nete totale in...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x