Friday, April 26, 2024

Europarlamentar român: „Ursula von der Leyen, investigată pentru legături cu firma Pfizer și contractul de 1.8 miliarde de doze de vaccin”

Must Read

Europarlamentarul român Cristian Terheș (PNȚCD) a precizat, miercuri, că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este investigată pentru legături cu firma Pfizer și pentru contractul de 1.8 miliarde de doze de vaccin cumpărate pentru țările din UE.

„Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, investigată pentru legături cu firma Pfizer și contractul de 1.8 miliarde de doze de vaccin.

Ombudsman-ul european (echivalentul Avocatului Poporului din România) a pornit o investigație împotriva președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen pentru faptul că a refuzat să facă publice discuțiile private pe care le-a avut cu CEO-ul firmei Pfizer și care priveau achiziționarea a 1.8 miliarde de doze de vaccin, arată instituția europeană într-un comunicat remis public.

Comisia a declarat că nu poate oferi acces la niciun mesaj text, deoarece nu s-a păstrat nici o dovadă a unor astfel de mesaje. În opinia reclamantului, Comisia are obligația de a înregistra mesaje instantanee legate de politici importante sau aspecte politice, cum ar fi achiziționarea de vaccinuri COVID-19”, scrie europarlamentrul PNȚCD Cristian Terheș.

- Advertisement -

Scandalul a pornit de la o anchetă NY Times

Potrivit eurparlamentarului, Ombudsman-ul a deschis o anchetă și a cerut să se întâlnească cu reprezentanții Comisiei „pentru a discuta despre procedurile și practica aplicabilă în acest context”, precizează Terheș, citând dintr-un comunicat transmis de instituția Ombudsman-ului european.

„Scandalul a pornit după ce NY Times, pe data de 28 aprilie 2021, sub titlul „How Europe Sealed a Pfizer Vaccine Deal With Texts and Calls” (Cum a finalizat Europa o înțelegere pentru vaccinul Pfizer prin SMS și apeluri telefonice), a publicat un articol în care descrie, citând surse interne, că Ursula von der Leyen ar fi purtat discuții directe și personale cu Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, pentru încheierea unui nou contract cu Pfizer.

Pe data de 8 mai 2021, Ursula von der Leyen a anunțat public cu mândrie pe Twitter că a încheiat această înțelegere cu Pfizer, în urmă căreia angajează UE să cumpere 1.8 miliarde de doze de vaccin, în contextul în care populația Uniunii Europene este de 450 de milioane de oameni”, mai scrie Cristian Terheș.

„Actualul vaccin nu produce imunitate, pentru că dacă ar produce nu ar mai fi necesară vaccinarea în 2022 și 2023”

Europarlamentarul mai precizează că a arătat încă de pe data de 12 mai 2021 că „această înțelegere parafată de Ursula von der Leyen cu Pfizer demonstrează, printre altele, că actualul vaccin nu produce imunitate, pentru că dacă ar produce nu ar mai fi necesară vaccinarea în 2022 și 2023”.

„Dacă aceste suspiciuni planează la nivel Europen, e temeinic să ne întrebăm ce aranjamente și angajamente secrete au făcut guvernanții români, care au ascuns constant informații despre costurile și motivele deciziilor adoptate, de la izolete cumpărate la preț de mașină, până la achiziția a peste 120 milioane de doze de vaccin, pentru a învinge pandemia”, mai precizează Terheș.

Prețurile vaccinurilor, ținute „la secret”

În ceea ce privește prețul unei doze de vaccin anti-COVID, reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au precizat, încă din luna mai, la solicitarea Gândul, că nu au „atribuții în ceea ce privește achiziția dozelor, prin urmare nu vă putem sprijini cu furnizarea informației solicitate despre costul unei doze”.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat și ei că prețul unei doze nu poate fi divulgat și că „pentru a evita eventualele competiţii în achiziţia acestora, a fost introdusă o clauză de confidenţialitate asupra preţurilor”.

Cine negociază achizițiile cu producătorii de vaccinuri

Reprezentanții CNCAV au precizat că cea care realizează negocierile cu producătorii de vaccinuri este Comisia Europeană.

„Comisia Europeană a semnat contracte cu șase companii. În baza acestor contracte semnate și în funcție de ce vaccinuri vor fi, în continuare, recomandate de către EMA și autorizate de către Comisia Europeană, România va putea accesa numărul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare”, mai spun reprezentanții CNCAV în răspunsul trimis la solicitarea GÂNDUL.

Comisia Europeană: ”Sunt informații comerciale sensibile”

Reprezentanții Comisiei Europene în România spun doar că prețurile vaccinurilor trebuie să fie rezonabile, fără a preciza care este prețul pentru dozele de vaccin anti-COVID achiziționate, cu mențiunea că acestea sunt confidențiale.

„Companiile solicită ca astfel de informații comerciale sensibile să rămână confidențiale, fiind cunoscute numai de părțile semnatare ale contractului”, au precizat aceștia în răspunsul pentru GÂNDUL.

Sursa:gandul.info

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Crypto 2024: Câți bani îi rămân unui român care schimbă Bitcoin (BTC) în Dolari (USD). Taxe și comisioane

Prețul Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a depășit 72.000 de dolari,  un nou maxim istoric. StartupCafe.ro a...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x