Friday, April 26, 2024

Cum să mâncăm de sărbători fără teamă de cântar. Cele mai periculoase combinații

Must Read

Masa de sărbători e foarte importantă pentru români, iar meniul este stabilit cu mult timp înainte și se lucrează uneori zile la rând pentru prepararea tuturor felurilor de mâncare.

Cozonaci, prăjituri, sarmale, piftie, fripturi, salată de boeuf, sunt doar câteva dintre felurile care vor sta pe mesele noastre în scurt timp.

Pentru persoanele norocoase, care mănâncă cât vor și nu se pune nimic, nu e o problemă. Totuși, nu toți sunt la fel de norocoși. Excesele alimentare pot duce la o surpriză neplăcută când ne urcăm pe cântar, după sărbători.

Nutriționistul Cristian Mărgărit a explicat pentru Ziare.com cum putem ține kilogramele sub control în această perioadă, savurând în același timp preparatele.

- Advertisement -

În primul rând, punctează că nivelul de calorii este mare și că tindem să suplimentăm cu alcool sau sucuri.

”Felurile de mâncare tradiționale de sărbători sunt, inevitabil, foarte dense din punct de vedere nutritiv și caloric. Adică au multe calorii (energie stocată), într-un volum mic.

Peste acestea vin și dulciurile, băuturile alcoolice, băuturile “răcoritoare” cu zahăr”, spune Cristian Mărgărit.

O primă soluție dată de nutriționist este să nu ducem excesul până la capăt și să punem mai degrabă o salată lângă, decât o pâine. Desigur, nu trebuie să uităm nici de mișcare, odihnă și hidratare.

”Deci o primă soluție este să rămânem cât mai mult la preparatele tradiționale, evitând caloriile goale provenite din pâine, zahăr, cartofi, ulei (prăjeli), alcool. Cea mai bună garnitură la cârnați și fripturi rămâne tot salata. Este foarte important să ne hidratăm bine înainte de masă și să mestecăm pe îndelete fiecare înghițitură.

Chiar și asa, caloriile pot fi în exces iar arderea lor se poate face prin sport (mișcare), în special în aer liber (unde intervine și fenomenul de termogeneză). Evident, va trebui să avem grijă și la odihnă”, explică Cristian Mărgărit.

Alte sugestii ar fi să mâncăm din toate felurile de mâncare, dar separat, fără să le combinăm la fiecare masă.

”Ideal ar fi să păstrăm câte un fel principal pentru fiecare masă, pentru a nu amesteca foarte multe alimente. Aceasta ne ajută atât să avem un control mai bun asupra cantităților cât și o diegestie mai ușoară. Cele mai periculoase combinații sunt cele de grăsimi și alcool sau grăsimi și zahăr (dulciuri). Deci ar fi de evitat.

Ne putem ajuta organismul, ocazional, cu enzime digestive și ceaiuri hepato-biliare, care să mai reducă din stresul pus asupra aparatului digestiv și organelor interne”, mai spune nutriționistul.

De asemenea, atrage atenția asupra unei categorii de persoane care trebuie să aibă și mai multă grijă, și anume persoanele care suferă de diverse afecțiuni: ”Este foarte important ca persoanele cu boli deja diagnosticate și în tratament să urmeze cât mai îndeaproape schemele de tratament și dietele recomandate, chiar dacă își mai permit și mici plăceri mai mult sau mai puțin vinovate”.

”Un moment excelent este între Crăciun și Revelion, când putem reduce la minim aportul de carne, grăsimi, dulciuri, alcool, sare. Putem rămâne la salate, supe-cremă și alte alimente cu puține calorii, care vor ajuta la o “dezumflare” naturală”, concluzionează Cristian Mărgărit.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Crypto 2024: Câți bani îi rămân unui român care schimbă Bitcoin (BTC) în Dolari (USD). Taxe și comisioane

Prețul Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a depășit 72.000 de dolari,  un nou maxim istoric. StartupCafe.ro a...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x