Friday, September 30, 2022

E de 200 de ori mai dulce ca zahărul şi afectează creierul. Prof. Ciurea: “Produce migrene, amețeli, atacă neuronii până la epuizare și distrugere”

Must Read

Apă, odihnă, oxigen şi, nu în ultimul rând, mâncare. Acestea sunt esenţiale pentru un creier sănătos, recomandă prof. univ. dr. Vlad Ciurea, renumit neurochirurg.

Este important ca mâncarea să fie cât mai proaspătă, mai sănătoasă, mai săracă în E-uri.

Un exemplu dat în acest sens de dr. Ciurea este E951, adică aspartamul, “un îndulcitor de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul”, dar care “suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere”.

“Cel mai bun “supliment alimentar” pentru organism este mâncarea cât mai naturală. Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători. O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți.

- Advertisement -

Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. E bine de știut că mâncarea procesată vine uneori “la pachet” cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri.

Unele sunt teribil de periculoase. Am colaborat la scrierea unui Ghid de buzunar chiar pe această temă.

Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere.

Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele. Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici. Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a scris pe Facebook neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar.

Ce este aspartamul sau E951

Aspartamul sau E 951 este un îndulcitor artificial folosit ca înlocuitor al zahărului în peste 6000 de produse.

Ţinând cont că este de 200 de ori mai dulce decât zahărul şi deci cantitatea folosită este de 200 de ori mai mică putem spune că este un îndulcitor fără valoare calorică.

Aspartamul poate fi sintetizat din doi aminoacizi – fenilalanina şi acid aspartic. Stabilitatea aspartamului în alimente depinde de pH-ul acestora şi poate fi stabil cateva zile la pH 7 şi până la 300 de zile la pH 4.

Din această cauză E 951 este găsit în multe produse alimentare în  combinaţie cu îndulcitori mult mai stabili, cum ar fi zaharina.

Unde se găseşte aspartamul sau E951

Acest îndulcitor este folosit în următoartele produse:

– băuturi carbogazoase cu arome și coloranți
– diferite tipuri de dulciuri
– înghețată (nu este permis să adăugați E-951 la tipurile sale lactate și cremoase)
– conserve și gemuri
– muştar
– ketchup
– supe pentru gătit instant
– iaurturi
– băuturi instant cu ceai și cafea
– băuturi spirtoase cu un conținut de etanol mai mic de 15%.

Sursa: antena3.ro

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Peste câteva ore, Moldova poate rămâne fără gaz și energie electrică

Gazul rusesc pentru moldoveni ar urma să se ieftinească, începând cu 1 octombrie, cu 40%, dar cel mai probabil...
- Advertisement -

More Articles Like This