Thursday, July 25, 2024

Piedone a fost eliberat: Eu am răspuns pentru păcatele altora. Voi fi repus în funcție, voi duce sectorul până la capăt / Mesaj pentru rudele victimelor din Colectiv: Dacă erau copiii mei acolo, tot spuneam că sunt nevinovat

Must Read

Cristian Popescu Piedone a fost eliberat din penitenciar, după ce instanța supremă l-a achitat în dosarul Colectiv, în care în mai 2022 fusese condamnat la 4 ani de închisoare. „M-am rugat la Dumnezeu să le deschidă ochii judecătorilor. Voi fi repus în funcție, voi duce sectorul până la capăt”, a spus fostul primar al sectorului 5, în aplauzele a zeci de persoane care l-au așteptat la ieșirea din închisoare.

„Am conștiința curată, nu aveam ce să previn eu”, a spus Piedone.

În declarațiile făcute la ieșirea din Penitenciarul Jilava, Piedone și-a susținut cu tărie nevinovăția și l-a invocat pe Dumnezeu:

  • „M-am rugat la Dumnezeu să le deschidă ochii judecătorilor. Până la Înalta Curte nu am avut parte decât de acei scheleți în dulap ai judecătorilor.. Azi, justiția, prin ICCJ… și nu o spun așa pentru mulțumiri… există o speranță în România pentru dreptate”.

El a susținut că a stat în închisoare „degeaba” și că ar putea cere despăgubiri morale, dar nu o va face:

- Advertisement -
  • „Am stat în pușcărie un an și ceva degeaba. Sincer, vă spun, pierdusem speranța, dar nu mi-am pierdut speranța în Dumnezeu. Am spus instanței că mai sus de această treaptă a justiției este Dumnezeu. (…)
  • Nu, nu voi cere (despăgubiri – n.r.). Voi fi repus în funcție și îmi voi duce sectorul până la capăt. Mă gândesc ce voi face cu viitorul, să mă bat cu trecutul înseamnă că-mi ard viitorul”.

Întrebat dacă putea să facă ceva pentru evitarea tragediei, Piedone a spus: „Nu am eu ce să fac, primar, executant al legilor, dacă legiutorul nu impune. Azi cum intrăm domnilor în cluburi? Nu a făcut nimic statul și mă întrebați pe mine? Nu, nu s-a schimbat nimic, nu s-a schimbat legislația. Nu, eu nu aveam cum să previn”.

„Dacă copiii mei erau acolo, în acea seară, tot le spuneam că sunt nevinovat”, a mai spus Cristian Popescu Piedone.

Fostul primar Cristian Popescu-Piedone – condamnat definitiv de Curtea de Apel București, în mai 2022, la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv – a fost achitat miercuri de instanța supremă, care a decis ca el să fie pus în libertate de îndată.

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis lui Piedone un recurs în casație, o cale extraordinară de atac.

Astfel, fostul primar, condamnat pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv, a fost achitat pe motiv că fapta nu există.

Piedone a stat în închisoare un an și o lună, el fiind încarcerat la Penitenciarul Jilava.

Înainte de eliberarea acestuia din penitenciar, Prefectura Capitalei a transmis că el are dreptul să își reia mandatul de primar al Sectorului 5.

În mai 2022 – la aproape 7 ani de la tragedia în urma căreia au murit 65 de oameni, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați pe viață – Curtea de Apel București a pronunțat sentințele definitive în primul dosar Colectiv – cel privind autorizațiile de funcționare date clubului – sentințe considerate de mulți prea blânde, raportat la amploarea tragediei. Piedone – care între timp fusese ales primar al Sectorului 5 – a fost condamnat la 4 ani de închisoare, după ce în prima instanță primise 8 ani și șase luni de închisoare în dosarul Colectiv.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Lăptăria cu Caimac se uită cum să-şi mărească exporturile, inclusiv spre China. Producătorul are o brânză maturată pe care o vinde sezonier în România,...

Adrian Cocan, cofondator al bran­du­lui Lăptăria cu Caimac, unul dintre cele mai dinamice branduri româneşti de lactate, spu­ne că...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x