Thursday, December 12, 2024

Efectele aprecierii dolarului

Must Read

Se scumpesc carburantii, dar se ieftinesc produsele din zona euro. Acestea ar fi doar doua dintre efectele aprecierii dolarului. Potrivit unei analize Tradeville, afectate vor fi, insa, preturile la alimente, unele cereale dar si diverse produse electrice si electrocasnice, importate din Asia de Sud-Est, inclusiv China.

O analiza macro realizată de specialiştii Tradeviile arată că aprecierea record a monedei americane se va reflecta, cel mai probabil, în creşterea graduală a preţului carburanţilor, mai ales că importurile de hidrocarburi sunt, în principal, denominate în dolari. Raportul arată că afectate vor fi şi tarifele la unele produse alimentare, precum fructe exotice, cafea, cacao şi unele cereale, dar şi diverse electrice si electronice importate din ţările din Asia de Sud-Est, inclusiv din China.

Analistii Tradeville apreciează că întărirea monedei americane ar trebui să se manifeste inclusiv contra monedei unice europene, în condiţiile în care performanţa economiilor din zona euro va continua să fie mediocră, iar dobânzile din interiorul blocului vor rămâne excepţional de mici pentru o perioadă extinsă de timp. Având în vedere că România este un importator notabil de produse şi servicii din zona euro, preţurile ar trebui să scadă în mod gradual, cel puţin teoretic.

Însă BNR a semnalizat recent că leul va rămâne stabil în faţa euro şi în acest an, ceea ce înseamnă că deprecierea monedei unice europene în raport cu dolarul american nu le va aduce avantaje consumatorilor români. In schimb, ar putea beneficia de pe urma acestei aprecieri sectorul IT, având în vedere că înregistrează exporturi semnificative către Statele Unite. In analiza Tradeville se mai arată că parcurgem o situaţie rar întâlnită în istorie, în care cele mai importante două economii globale merg în direcţii opuse.

- Advertisement -

Astfel, economia americană creşte pe filiere structurale solide, precum revoluţia sectorului energetic şi competitivitatea tot mai mare a industriei locale, în timp ce economia chineză alunecă, pe fond, de asemenea, structural. America se află acum la debutul unui ciclu economic pozitiv, în timp ce China este la finalul unui ciclu excelent care a durat peste două decade şi trage după ea multe alte economii emergente care au fost atracţii irezistibile pentru investitori în ultimii ani.

În timp ce America va atrage tot mai mulţi investitori pe termen lung şi speculatori deopotrivă, pe fondul unor condiţii economice favorabile şi de dobânzi/randamente competitive. Mai ales că Rezerva Federală se pregăteşte să anunţe prima creştere a dobânzii cheie după 2006, după ce aceasta a rămas la zero în ultimii şase ani.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

OFICIAL: România a aderat total la Schengen

Este oficial, România intră în Schengen de la 1 ianuarie 2025. Consiliul de Justiție și Afaceri Interne al Uniunii...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x