Sunday, July 25, 2021

E obligatoriu de la 1 ianuarie! Lege pentru toți românii. Amenzile sunt uriașe

Must Read

O nouă lege extrem de importantă a intrat în vigoare în România de la 1 ianuarie. Trebuie să ne schimbăm comportamentul radical pentru a nu primi amenzi usturătoare. Directiva a venit de la Uniunea Europeană și este obligatorie. Mare atenție!

Legea compostului a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Toţi românii sunt obligaţi să colecteze separat resturile alimentare şi vegetale. dacă nu vom respecta legea, riscăm să plătim amenzi uriaşe. Mai mult, România poate fi sancţionată de UE, cu peste 200.000 de euro pe zi.

Amenzi usturătoare de la 1 ianuarie

Două asociaţii de mediu, GreenPoint Management şi Asociaţia Act for Tomorrow, au realizat o sinteză a legii compostului, explicând în ce constă această lege, care sunt obligaţiile consumatorilor şi autorităţilor publice, dar şi ce impact va avea aceasta asupra vieţii de zi cu zi, asupra obiceiurilor şi asupra mediului înconjurător.

Procesul de compostare implică fermentarea lentă a deşeurilor biodegradabile, în urma căruia acestea se transformă în îngrăşământ natural pentru soluri. Deşeurile biodegradabile reprezintă deşeurile provenite din grădini şi parcuri, deşeurile alimentare sau cele provenite din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante sau magazinele de vânzare cu amănuntul. Aproape orice provine din sol poate fi compostat.

- Advertisement -

Este vorba și de capete de castravete, cotoare de mere, coji de fructe, legume sau ouă sau orice resturi de resturi alimentare sau vegetale. Compostarea este o modalitate excelentă de a reduce risipa de alimente şi contribuţia la emisiile de gaze cu efect de seră.

Autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile.

Colectare a deșeurilor din ușă în ușă

Acestea trebuie să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei plăteşti pentru cât arunci şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.

Sistemele de compostare pot oferi oportunităţi financiare şi pot crea locuri de muncă aducând un plus pentru economie. În acelaşi timp, autorităţilor administraţiilor publice locale le revinde şi obligaţia de asigura informarea cetăţenilor prin mijloace adecvate. Primăriile trebuie să pună la dispoziţia oamenilor pubele speciale, iar firmele de salubrizare vor prelua aceste resturi pentru a fi tranformate, ulterior, în compost pentru agricultură.

Oamenii vor fi obligaţi să colecteze separat deşeurile biodegradabile, precum fructele şi legumele alterate, aşa cum se întâmplă acum, în unele locuri, cu deşeurile reciclabile. Majoritatea resturilor alimentare generate zilnic în fiecare familie: fructe, legume, coji de cartofi şi de ouă, dar şi cenuşă şi rumeguş pentru cei care locuiesc la case vor fi colectate. Toate vor fi depozitate într-un recipient separat, folosit mai târziu pentru compost.

Amenzile sunt usturătoare

Cei care nu respectă legea pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 400 şi 800 de lei, iar firmele cu până la 20.000 lei. Pentru autorităţile responsabile, amenzile se pot încadra între 5.000 şi 15.000 de lei, iar pentru nerespectarea normelor tehnice, contravenţiile pot ajunge şi la 30.000 lei.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor menţionate se fac de către personalul împuternicit din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu. De asemenea, în lipsa unei infrastructuri de colectare, ţara noastră riscă sancţiuni de peste 200.000 de euro pe zi din partea Uniunii Europene.

Sursa: capital.ro

- Advertisement -
- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

VIDEO. Jean-Claude Van Damme, filmat într-o mașină alături de români, ascultând manele

Actorul Jean Claude Van Damme a fost filmat într-o mașină, alături de mai mulți români, în timp ce asculta...
- Advertisement -

More Articles Like This