Monday, September 16, 2024

Salvarea unui sector cheie pentru economie sau surse noi de impozitare: Guvernul trebuie să reducă deficitul bugetar

Must Read

Sectorul construcțiilor, un domeniu cheie pentru economie, este amenințat de o posibilă anulare a facilităților oferite de stat care au salvat industria în ultimii doi ani, însă statul român ar putea găsi o soluție de compromis si să identifice surse alternative de finanțare precum taxarea echitabilă a unor produse sau domenii de activitate.

Facilităţile fiscale în construcţii au salvat industria în ultimii ani, inclusiv în pandemie, la un nivel foarte bun, rar văzut de la criza din 2009 încoace. Totuși, guvernanții și antreprenorii din construcții sunt preocupați să crească ponderea redusă a sectorului în PIB, mai ales că acest sector poate susține procesul de revenire economică în anul 2021.

În condițiile în care liderii politici discută despre echitate fiscală și se uită la eliminarea distorsiunilor şi lacunelor ce permit minimizarea poverii fiscale, fiind vizate, spre exemplu, veniturile lucrătorilor din construcţii, guvernul României ar putea să identifice surse alternative de finanțare, precum taxarea echitabilă a tuturor produselor din tutun. Discuțiile pe legea bugetului pentru 2021 devin tot mai intense și nevoia de a salva economia este în creștere în contextul pandemiei, iar România ar putea să își crească veniturile fiscale fără a mai oferi reduceri producătorilor din tutun.

Astfel, din prețul unui pachet de țigări 15 lei merg la stat. În schimb, în cazul noilor produse, doar 5 lei ajung la buget. Prin urmare, fiecare pachet de produse din tutun încălzit vândut în detrimentul unui pachet de țigări reprezintă o pierdere de 10 lei la bugetul de stat.

- Advertisement -

Presiuni mari pentru a reduce deficitul bugetar

România are nevoie de o creștere a veniturilor fiscale pentru a prelua controlul asupra propriei datorii publice, pentru a face posibilă stimularea fiscală continuă a economiei și pentru a evita reduceri ale cheltuielilor în viitor.

În acest context, investitorii din sectoare cheie de activitate, cum sunt construcțiile, se așteaptă la posibile modificări ale legislației fiscale, în condițiile în care presiunea deficitului bugetar este tot mai mare, iar necesitățile de finanțare tot mai mari. Astfel, pe de o parte, ne putem aștepta la o serie modificări fiscale din seria anulării unor facilități pentru industrii cheie sau chiar eliminarea unor excepții de la impozitare, pentru a asigura echitatea fiscală. De cealaltă parte, statul român poate reduce deficitul bugetar din banii din accizele la noile tipuri de țigări mai ales în condițiile în care guvernul taxează de cinci ori mai puțin produsele cu tutun încălzit.

Analiștii economici se așteaptă ca în condițiile în care dezbaterea despre creșterea impozitării a fost amânată din cauza campaniilor electorale, 2021 reprezintă un context ideal pentru a propune acest subiect pe agenda publică în dialog cu mediul de afaceri și cu sindicatele. Fie că va elimina o serie de excepții și distorsionări din legislația fiscală, ori că preferă surse alternative de finanțare ca taxarea echitabilă a tuturor produselor din tutun, statul român are nevoie de bani mai mult că oricând. Statul va alege în 2021 între stimularea fiscală a mediului privat, prin facilități acordate unor sectoare cheie precum construcțiile ori se va orienta spre creșterea accizelor la produsele din tutun încălzit, măsură de succes care a fost implementată regional, în țări la fel de bogate că România, state precum Ucraina, Slovacia și Bulgaria.

Sursa: capital.ro

- Advertisement -


- Advertisement -

1 COMENTARIU

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Daniela
Daniela
3 years ago

Și asta ar fi cea mai bună soluție??? Să se încurce o companie care chiar a ajutat mulți oameni. Eu folosesc iqos de 4 ani, și tot de atunci nu m am mai atins de o țigară clasica. E normal sa existe o diferență în accize daca exista o diferență așa mare din punct de vedere al nocivitatii!

- Advertisement -
Latest News

Un cutremur de 5,2 Richter s-a produs în Zona Vrancea-Buzău, la o adâncime 140 km, ora 17.40

Un cutremur cu magnitudinea 5,2 s-a produs luni, la ora 17.40, în zona Vrancea-Buzău, anunță Institutul pentru Fizica Pământului....
- Advertisement -

More Articles Like This

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x