Saturday, April 27, 2024

Guvernul Orban a PICAT! 261 de parlamentari au votat PENTRU moțiunea de cenzură

Must Read

Moţiunea de cenzură “Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, iniţiată de PSD şi susţinută de UDMR, a fost dezbătută în Parlament miercuri și a primit voturile necesare să treacă.

261 de parlamentari au votat ”pentru” moțiunea de cenzură. Rezultatul moțiunii a fost confirmat de Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a anunțat închiderea dezbaterilor și a spus că nu mai dă drept la replică nimănui. Începe votul secret, cu bile.

Parlamentarii sunt invitați la vot, în ordine alfabetică, de Lia Olguța Vasilescu (PSD), secretar al camerei.

- Advertisement -

Deputații au terminat de votat, urmează senatorii. Lista este citită de secretarul Senatului – George Dircă (USR).

A început ședința Parlamentului în care este dezbătută moțiunea de cenzură. În același, premierul Ludovic Orban a făcut o scurtă conferință de presă în care a apărat cele 25 de ordonanțe de urgență ce au fost adoptate marți seară.

„PNL va vota la vedere împotriva moțiunii de cenzură inițiate de PSD. Am stabilit strategia la această moțiune de cenzură, așteptăm cu încredere dezbaterea și votul. Suntem pregătiți pentru orice situație. Și dacă va cădea, Guvernul va cădea în picioare”, a declarat premierul înainte să intre în sala de plen.

În sală sunt prezenți la această oră 373 de senatori și deputați.

A început dezbaterea moțiunii, care este citită de la tribună, de deputatul PSD Florin Manole.

Florin Manole este acuzat de PNL că a încălcat regulamentul pentru că nu a citit textul moțiunii în integralitate, ci “a sărit o pagină”, ceea ce ar fi motiv de anulare a procedurii, susține un deputat PNL.

Florin Manole revine la microfon și citește și pagina sărită, care conține decizii ale CCR.

Premierul Orban rostește poziția Guvernului: „Înțeleg că aveți probleme cu cititul, așa că sunt înțelegător față de voi. Sunteți parlamentari născuți din pixul lui Dragnea. Ani de zile ați susținut toate acțiunile anti-românești!”, a declarat liderul PNL, în aplauzele liberalilor.

“Nu mă las judecat de voi! Ani de zile nu ai adus decât sărăcie, dezinformare, minciună, slugarnicie. Nu ați adus nimic bun României”, le-a spus premierul parlamentarilor social-democrați, continuând să dea replici la acuzațiile aduse în textul moțiunii de cenzură.

La un moment dat, Marcel Ciolacu i-a atras atenția să susțină poziția Guvernului, nu să facă atacuri politice.

„Nu dau doi bani pe afirmațiile voastre despre democrație, în condițiile în care ați făcut tot ce ați bătut să vă bateți joc de români. (…) În 2016 erați travestiți în albine și promiteați miere, după v-ați transformat în viespi și ați dat venin”, a mai spus el.

Încep dezbaterile. PSD are la dispoziție 34 de minute, proporțional cu reprezentarea în Parlament. Primul care ia cuvântul este senatorul PSD Florian Bodog, fost ministru al Sănătății. “Un guvern care dă vina pe Parlament pentru propria sa incompetență trebuie să plece”, spune el.

Deputatul PSD Florian Bodog a susținut că i-a fost frică să nu rămână moțiunea de cenzură fără motiv, ca nu cumva să i se facă rău premierului, făcând referire la tăria cu care a vorbit Ludovic Orban.

A urmat Victor Paul Dobre, care i-a dat o replică lui Bodog.

“Înainte de a vorbi despre ceea ce mi-am propus, aș vrea să vă spun că după atâția ani în Parlament mi-e rușine de afirmațiile antevorbitorului meu. Nu poți să îți permiți în fața țării, în Parlamentul României să faci gașca cu Guvernul. Este inacceptabil. Este respectul unei instituții legitime. Nu ați înțeles nimic. Să vă fie rușine!”, a spus Victor Paul Dobre.

Dan Barna, președintele USR, a spus în plen că astăzi Parlamentul ar fi putut să discute despre banii pentru asigurarea pensiilor sau despre Autostrada Unirii: „Dumneavoastră, domnilor din PSD și UDMR, ați vrut să discutăm despre Evul Mediu, despre baroni fricoși. (…) Vorbiți despre democrație la mișto, în trei ani ați încerat doar să-l salvați pe Dragnea de pușcărie”.

Liderul USR a atacat și UDMR: „Domnule Kelemen Hunor, cât veți mai juca partida aceasta a virginității interesate, când încetați să fiți un PSD bilingv?”

„Dacă astăzi nu rulează un USL 2 este o întrebare la care astăzi trebuie să răspundem”, a completat Barna.

Victor Ponta, președintele Pro România, a făcut un comentariu înaintea discursului său: „După răcnetele de la început, e bine că acum putem să discutăm rațional”.

„Doar cei de la USR nu și-au dat seama” că există o înțelegere între PSD și PNL, a adăugat el.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat că „întâi ar trebui să respectăm cuvântul dat”, ca răspuns la atacurile lui Dan Barna, pe care l-a numit „acest domn imaculat al politicii românești”. Liderul UDMR mai subliniază că guvernul Orban nu avea voie să își angajeze răspunderea pe un proiect de lege aflat în dezbatere parlamentară, așa cum a spus CCR, chiar recent.

„Acest vot nu înseamnă o nouă majoritate. (…) Stimate domn Barna, mă bucur că nu aveți niciun primar și vreți scă schimbați regulile din mers”, a completat Kelemen Hunor.

Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a venit la tribuna Parlamentului cu două fotografii în care Ludovic Orban apare alături de Liviu Dragnea: „Ați candidat de pe listele USL! (…) Ați petrecut aseară la Guvern, dar înțeleg că v-ați vitaminizat.”

“Orice român care citeste motiunea PSD vede cu ochiul liber ca va este frica de democratie, de reprezentativitate, de legitimitate”, le spune spune social-democratilor senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Deputatul PSD Florin Iordache afirma ca in acest moment sunt cel putin 250 de voturi in favoarea motiunii.

Florin Roman, liderul deputatilor PNL, spune ca “motiunea e neserioasa, scrisa pe genunchi, de catre portarul de la PSD”.

“V-am batut in 26 mai, v-am batut la referendum, v-am batut la prezidentiale, o sa va batem si la locale, si la parlamentare”, se mai arata increzator deputatul PNL.

“Si apropo, de la betie cred ca iti mai revii, din prostie si din lipsa de caracter niciodata (…) Cine a stat 5 ani la rusi nu poate gandi ca Bush. Sa va cerem sa intelegeti sanatatea e o utopie”, a mai spus, printre altele, Florin Roman, dandu-i replica lui Victor Ponta.

13:50 – Senatorul PSD Titus Corlatean acuza PNL si USR ca “au recurs in aceste trei luni, in aceste saptamani, si in tara, si in afara tarii”, la minciuni si manipulari pe tema schimbarii sistemului electoral.

“Nu v-a ajuns un presedinte, un guvern si o majoritate parlamentara, ati dorit sa luati cu japca si administratia locala din Romania”, acuza Corlatean.

La microfon a venit Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD și președintele Camerei Deputaților.

“Dacă până ieri, inainte de sedinta de guvern, eram ingrijorat de ceea ce se intampla, dupa sedinta de ieri si dupa discursul dvs, dle Orban, sunt chiar revoltat. Ma mir ca un om cu o asemenea structura antidemocratica, un om care nu poate digera in niciun fel democratia, a putut sa ajunga primul ministru al Romaniei”, a spus Ciolacu, in aplauzele colegilor social-democrati.

“In loc sa guvernati Romania, de trei luni stati si visati cum sa va pastrati scaunul (…) Tara nu poate fi condusa prin angajari de raspunderi si zeci de ordonante de urgenta. Nimeni nu si-a mai permis asta. O tara nu poate fi condusa doar cu imprumuturi uriase”, a mai afirmat, printre altele, Marcel Ciolacu.

“Nu aveti un plan pentru romani, in zgomotul creat taiati si va imprumutati”, spune el.

Ciolacu sustine ca guvernul Orban a readus FMI-ul in tara.

“Cu guvernul PNL riscam sa ne culcam sanatosi si sa ne trezim morti”, a mai spus el.

“Unde sunt banii? Nu mai fugiti de Parlament. Veniti si spuneti-le oamenilor unde sunt banii!”, mai spune liderul PSD.

Deputatul USR Stelian Ion le-a spus colegilor de Parlament să nu mai sesizeze viciile de procedură în plen, pentru ca legea de adoptare a moțiunii să poată fi atacată la CCR.

Inițiativa de demitere a Guvernului Orban este susținută de PSD, UDMR și de grupul parlamentar “Forța Națională”, iar președintele interimar al social-democraților Marcel Ciolacu susține că PSD are peste 233 de voturi pentru moțiune.

Calculele politice pentru moțiunea de cenzură se schimbă din oră în oră. Acum, PSD se bazează pe 237 de voturi, potrivit unor calcule. Asta, după ce aseară aveau considerabil mai multe. Chiar și așa, sunt suficiente pentru ca Guvernul Orban să fie demis.

De asemenea, la această oră, Victor Ponta i-a băgat pe cei de la ProRomânia în ședință.

Uniunea Salvaţi România a anunțat că parlamentarii partidului vor vota la vedere împotriva moţiunii de cenzură şi susţine că PSD şi UDMR au iniţiat acest demers împotriva Guvernului doar pentru că nu vor revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Înainte de depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban, configurația parlamentară arată astfel: Din totalul de 465 de parlamentari, 198 de parlamentari vin din partea PSD, PNL are 105 parlamentari, USR are 40, UDMR are 30 de parlamentari, iar Pro România și PMP au 27, respectiv 19 parlamentari. Totodată, ALDE are 19 parlamentari, grupul minorităților naționale este format din 17 parlamentari, iar 13 parlamentari vin din partea independenților.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Crypto 2024: Câți bani îi rămân unui român care schimbă Bitcoin (BTC) în Dolari (USD). Taxe și comisioane

Prețul Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a depășit 72.000 de dolari,  un nou maxim istoric. StartupCafe.ro a...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x